tiistai 20. maaliskuuta 2018

NASTA RAAMIS

NASTA RAAMIS
http://www.tv7.fi/vod/player/26108/
 10 min.

Jumala loi taivaan
Kun Jumala aloitti luomistyön, hän taisi käyttää paljon sinistä väriä.

Nasta raamis

Kuvittaja ja opettaja Mila Lehtonen kertoo ihmeellisiä Raamatun tositarinoita piirtäen ja maalaten. Hänelle pitävät seuraa koiraneidit Nasta ja Pinni.



Jumalan kuva, minäkö?

Oletko enemmän äidin vai isän näköinen?
Vai oletko perinyt jonkun piirteen isovanhemmiltasi?
Se ainakin on varmaa, että Sinä olet Jumalan kuva.

Raamatun ensilehdillä kerrotaan ihmisestä erikoinen asia. Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja kaltaisekseen. Ihminen on siis jollakin tavalla samanlainen kuin Jumala.
Mitähän tämä tarkoittaa? Kuva muistuttaa jollakin tavalla kuvattavaa. Jos piirrät kuvan koirastasi, kuva ja koira muistuttavat toisiaan enemmän tai vähemmän. Valokuva on vieläkin tarkemmin koirasi näköinen. Jos ihminen on Jumalan kuva, hänessä täytyy olla jotakin samanlaista kuin Jumalassa. Mitähän se voisi olla?
Ihminen on ainakin kahdella tavalla Jumalan kaltainen. Ensinnäkin, ihmisellä on taju oikeasta ja väärästä samoin kuin Jumalalla. Mutta Jumalalla tuo taju on täydellinen. Siksi hänestä käytetään laatusanaa hyvä. Jumala on hyvä siinä mielessä, että hän tietää mikä on oikein ja hän toimii aina niin.
Ihminen ei tiedä oikeaa ja väärää yhtä selvästi. Joskus se saattaa hämärtyä miltei täysin. Teen jotakin, josta tajuan vasta jälkeenpäin, että se oli väärin. Toisinaan teemme tietoisesti väärin. Tiedän, ettei näin pitäisi toimia, mutta silti teen niin. Omatuntomme ei siis toimi täydellisesti. Silti se on meissä oleva Jumalan kuva. Voisimme ajatella, että omatunto on eräänlainen leima, jonka Luoja on painanut meihin.
Jos omatunto puuttuisi…
On tosi hyvä, että meillä on omatunto. Kuvitellaanpa hetki, mitä tapahtuisi, jos meillä ei olisi sitä. Silloin kaikki varastaisivat ja valehtelisivat aina kun siitä on itselle hyötyä enemmän kuin haittaa. Jos vaikka unohtaisit koulussa lapaset käytävän naulakkoon, joku ottaisi ne sieltä saman tien. Kaupassa ihmiset tunkisivat tavaroita taskuihinsa eivätkä maksaisi niistä lainkaan.
Jos meillä ei olisi omaatuntoa, emme auttaisi niitä jotka tarvitsevat apua. Jos joku liukastuisi ja katkaisisi jalkansa, kukaan ei pysähtyisi auttamaan. Kaikki menisivät ohi, koska emme tajuaisi, että pulassa olevaa on autettava.
Kaikkein pelottavimmat kuvitelmat liittyvät valtioiden välisiin suhteisiin. Ilman omaatuntoa suuret ja vahvat valtiot hyökkäisivät pienempien kimppuun ja tekisivät niistä orjiaan. Näinkin on tapahtunut maailman historian aikana. Ihmiset ovat tainnuttaneet omantuntonsa niin, ettei se estä tekemästä suuren luokan pahuuksia.
Onneksi useimmiten omiatuntoja kuunnellaan. Maailman valtiot antavat toistensa elää rauhassa. Lisäksi rikkaat maat ajattelevat, että heillä on erityinen velvollisuus auttaa köyhempiä maita. Omatunto on siis yksi ihmiskunnan kalleimmista aarteista. Sen ansiosta voimme elää rauhassa toistemme kanssa. Hyvä, että Jumala on painanut kuvansa meihin.

Kuva puhuu
Toinenkin ominaisuus tekee meistä Jumalan kuvia. Se on kyky puhua Jumalalle eli rukoilla.
Tätä kannattaa selittää vertauskuvan avulla. Oletetaan, että yrittäisit kertoa koirallesi huolistasi. Ymmärtäisiköhän hauva sinua? Se ehkä tajuaisi jotakin tunnetilastasi, mutta se ei ymmärtäisi puhettasi. Ihminen ja koira ovat nimittäin niin erilaisia olentoja. Ne ajattelevat ihan eri tavalla ja siksi ne eivät ymmärrä toistensa viestejä kovinkaan hyvin. Sen sijaan koirat ymmärtävät hyvinkin toisia koiria. Samoin ihmiset ymmärtävät toisiaan.
Kun sinä puhut Jumalalle, hän kuulee ja ymmärtää. Tämä johtuu siitä, että sinä olet Jumalan kuva. Olet sen verran samanlainen kuin Jumala, että puheyhteys voi syntyä.

Kalliit kuvat
Jumalan kuvana olemisesta seuraa joukko ihmeellisiä asioita. Koska olemme Jumalan kuvia, olemme hänelle erityisen rakkaita. Olemme ikään kuin hänen perheväkeään. Tästä syystä kutsummekin häntä taivaalliseksi isäksi. Ja me olemme hänen lapsiaan.
Koska jokainen on Jumalan kuva, jokaisella on samanlainen ihmisarvo. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla maailman ihmisillä on samanlainen oikeus elämään, toimeentuloon, turvallisuuteen ja oikeus päättää omista asioista. Ihmisten tasa-arvo perustuu siis siihen, että jokainen on Jumalan edessä yhtä kallis ja rakas.
Jos meillä on samanlaiset oikeudet, on meillä myös samat velvollisuudet. Kaikkien ihmisten on pyrittävä rehellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Kenelläkään ei ole erityislupaa olla joskus epärehellinen. Tämäkin johtuu siitä, että jokainen on samalla tavalla Jumalan kuva.
Jumalan kuvana oleminen on siis tosi upea asia. Sitä tosin ei aina tule ajatelleeksi. Mutta kun sitä miettii tarkemmin, täytyy oikein hihkaista: Sinä olet Jumalan kuva, onneksi olkoon!
https://www.karikuula.com/187 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

JEESUS SIUNAA LAPSIAS